×

Opmerking

Aimy H1 Heading: Context: com_k2.itemlist
BDE

Waarnemingen tijdens het sterven

Vraag: In sommige stromingen wordt een beschrijving gegeven van wat we net hebben mogen horen. Het Tibetaans boeddhisme m.n. zegt daar veel over (na het stoppen van het hart o.a. het ondergaan van zwaar voelen, witte en rode essentie die bij elkaar komen, geluiden, zwartheid, heldere licht). Zijn dit inderdaad waarnemingen die iemand doet in deze fase of is dit niet noodzakelijk?

Vraag: Hoe komt het dat een ‘echte’ BDE  iemands hele leven blijvend beïnvloedt, terwijl bij iemand van wie de hersenen alleen geprikkeld worden die ervaring weer verdwijnt? Dit lijkt geen echte herinnering te zijn geworden. Waarin ligt het verschil?

Het verschil ligt hem in het veld van hartenergie en hersenenergie. Hersenenergie is dat wat de mens in het leven doet bewegen, wat de mens actief maakt, wat de mens werkelijk tot levend en bewegend wezen in de stof maakt. Hartenergie heeft alles te maken met de verschillende lagen van bewustzijn en daar waar vanuit een hartstilstand een heel diepe ervaring wordt opgedaan is deze ervaring een prikkel die wordt neergelegd in het bovenbewustzijn.

Voorbereiden op het sterven

Wat kan een mens tijdens zijn leven als voorbereiding op deze losmakingsprocessen doen?

De voorbereiding op deze processen vraagt van de mens een enorme inkeer. Een zodanige inkeer dat de mens zicht toch steeds vergewist van het feit dat hij verbonden is aan het leven en dat hij de plek in zijn leven helder heeft, en dat hij tegelijkertijd weet dat deze plek een tijdelijke plek is. Daar waar de mens kan zien dat de tijdelijke plek werkelijkheid is, zal de mens in zijn leven in alles wat hij ervaart steeds sterven. Want daar waar de mens in zijn leven ervaringen opdoet die hem op zijn grondvesten doen schudden zal de mens steeds opnieuw een stukje sterven.

Hoe ontvouwt zich het stervensproces ná het stoppen van het hart?

Wanneer het hart stopt, zal de energie van deze mens geneigd zijn zich terug te trekken naar daar waar zijn oorsprong ligt. De energie van de mens heeft verschillende ‘lagen’. In eerste instantie heeft dit zijn invloed op het stoffelijk bewegen, zoals Ik u zei, op het stoppen van de energie van de stof. Daarna heeft dit zijn invloed op het stoppen van het etherisch veld van de mens; heeft het invloed op het stoppen van het astrale wezen van deze mens; heeft het invloed op het spirituele bewustzijn van deze mens; heeft het invloed op het hogere Aum-bewustzijn van deze mens.

Bijna dood ervaringen (BDE)

 

Vraag: Een bijna-dood ervaring (BDE) treedt op bij mensen met een hartstilstand en bij wie geen activiteiten in de hersenen meer gemeten worden. Deze mensen zien prachtige beelden: wit licht aan het einde van een tunnel en geliefden of zelfs Jezus die ze daar ontmoeten. Ze worden dan voor de keuze gesteld of ze verder willen of dat ze weer terug willen naar hun aardse leven. Is datgene wat die mensen waargenomen hebben een echte realiteit?

 

Hoe help je tijdens een stervensproces?

 

Het is van het grootste belang dat een mens die wordt begeleid in sterven vanuit een volkomen overgave aan dat wat er is aan pijn in de mens die los moet laten, gezien gaat worden vanuit de ogen vanuit het hart. 

 

Bijna dood ervaring en de Vrije Wil

Gedeelte uit de vraagstelling over BDE met  Pim van Lommel en Ger Lodewick

Gastenboek Berry Vincenta

Volg ons op Social Media:
Ga naar boven